Selecteer een pagina

Dragen in weer en wind

Wil je graag je baby dragen, ook als het koud of regenachtig is? In deze blog lees je wat je kunt gebruiken om droog en warm te blijven.

Dragen is heel fijn, maar wat als je naar buiten wilt? In de zomer loop je gewoon de deur uit, in de andere seizoenen kost het iets meer moeite. Hieronder help ik je op weg met de mogelijkheden.

Een jonge baby draag je bij voorkeur altijd met een extra laagje over de baby heen, met natuurlijk het hoofdje wel erboven! En op koude dagen een mutsje op het koppie. Over je jas heen dragen betekent dat je baby zichzelf warm moet houden, en dat kunnen jonge kinderen nog niet goed. Dus houd je baby lekker dicht tegen je aan en knoop over je gewone kleding heen, niet over je jas. Een draagdoek of draagzak geldt als één laagje kleding. Je hoeft dus niet ook nog een jasje eronder aan te doen. Een extra voordeel is dat als je baby buiten in slaap valt, je bij binnenkomst niet alles af en uit hoeft te doen zoals wanneer je over je jas zou dragen. Je pelt de laagjes af tot je bij de draagdoek of draagzak bent aangekomen, en je baby slaapt lekker verder zonder er iets van te merken.

Een peuter die graag tussendoor zelf loopt, draag je meestal juist over je jas. Anders moet je steeds je jas uit doen, peuter van je rug af, peuter de jas aan doen, zelf je jas weer aan enzovoort. Niet handig. Dan is een jasje of fleecepakje fijner!

Heb je geen budget voor een extra aanschaf, lees dan ook vooral even verder!

Welke opties zijn er om je kind warm te houden?

– Een draagjas. Deze jas kun je vaak al vanaf de zwangerschap gebruiken (maar ze zijn er ook in mannenversies!). Het is een jas met een inzetstuk, en over het algemeen ook een rits op de rug. Daar kun je bij rugdragen het inzetstuk in ritsen. Een draagjas kun je natuurlijk ook dragen als gewone jas – kies er eentje die je mooi of fijn vindt, dan kun je er jarenlang plezier van hebben. Er zijn draagjassen die speciaal bedoeld zijn voor de winter, maar er zijn ook jassen die je het hele jaar door kunt dragen. In de winter draag je er dan een extra laagje onder. Voor regen zijn er speciale regenjassen, maar ook winterjassen met getapede naden en een hoge waterdichtheid. De meeste draagjassen houden lichte regen sowieso wel tegen.

Het voordeel van een draagjas is dat je één geheel hebt, en jij en je baby zijn gemakkelijk warm te houden. Let op: een draagjas hoeft vaak niet zo dik te zijn als een gewone jas, omdat je het van dragen meestal ook al warm krijgt (door het lichaamscontact). Draagjassen worden vaak gekozen door ouders die minstens een paar seizoenen willen dragen. Ben je handig met de naaimachine, dan kun je met een oude jas ook zelf een draagjas maken.

– Een draagcover. Je doet de draagcover over je baby, en dan over je hoofd, of je bindt hem via je rug vast. Je eigen jas trek je aan, en laat je los hangen. De draagcover houdt je baby warm, jouw zij wordt ook afgesloten door de draagcover, en voor de rest zorgt je eigen jas. Handig als je vooral op de buik draagt, maar de meeste draagcovers kunnen ook voor rugdragen gebruikt worden over je eigen jas heen. Er zijn draagcovers van fleece, van softshell en van wol. Ook bestaan er speciale dunne regencovers voor warmere dagen, die je vaak weer kunt combineren met een warme cover in de herfst en winter. Net wat je nodig hebt. Ook een draagcover kun je zelf maken van een groot stuk fleece. Een draagcover is heel handig als je met meer mensen het dragen van je kind afwisselt, het past altijd.

– Een jasverbreder is een tussenstuk dat je in je eigen jas ritst, met een adapter zodat het op bijna alle ritsen past. Het voordeel is dat je je eigen jas kunt gebruiken en geen loshangende stukken hebt. Ze zijn wel alleen te gebruiken op je buik, tenzij je een draagjas hebt waar je een extra draaginzet in wilt hebben (voor bijvoorbeeld een tweeling). Wisselen tussen verschillende personen is lastig bij jasverbreders.

– Een shawl. Kun of wil je niet iets extra’s aanschaffen, dan kun je ook je baby warm houden door een shawl om je baby heen te leggen en die op je rug vast te knopen. Zorg dat de beentjes bedekt zijn, en het hoofdje er goed bovenuit komt. Je draagt je eigen jas er los overheen, zoals bij een draagcover.

Droog blijven op regenachtige dagen? Ik noemde al de regencover en de regen-draagjassen. Bij een wandeling kan ook een paraplu uitkomst bieden natuurlijk!

Wat je ook gebruikt, zorg ervoor dat je baby het niet te koud of te warm krijgt. Check regelmatig even de temperatuur van je baby in het nekje. Zo ben je helemaal klaar om lekker naar buiten te gaan, ook als het weer wat minder is!

Meer blog

Welke draagsystemen bestaan er?

Draagdoeken en draagzakken bestaan in veel verschillende vormen. Voor elk wat wils! Om je wat op weg te helpen met het kiezen van een babydrager, staan hieronder de meest gebruikte draagdoeken en ergonomische babydragers op een rijtje: Rekbare draagdoek Deze lange...

Houding van je baby tijdens het dragen

Houding van je baby tijdens het dragen

Welke houding heeft je kind in de draagdoek of draagzak ? Dragen is heel prettig en ergonomisch voor baby's, als je op een aantal punten let. Die punten hebben vooral te maken met de houding van je kind in de draagdoek of drager. Ik loop deze punten hieronder met je...