Selecteer een pagina

Het kiezen van een draagdoek

Welk type draagdoek past bij jou, rekbaar, geweven of de ringsling? In dit blog lees je er alles over.

Je bent eruit. Je wilt een draagdoek. Maar lieve help, wat is er veel keuze! Draagdoeken bestaan in zoveel verschillende vormen, kleuren en maten. Om je wat op weg te helpen met het kiezen van de meest geschikte doek voor jou, staan hieronder de meest gebruikte draagdoeken op een rijtje:

Rekbare draagdoek

Deze lange draagdoeken van zo’n 4,5 tot 6 meter van dun gebreide stof zijn vooral heel fijn voor de eerste maanden. Ze zijn heerlijk zacht. De stof rekt aan alle kanten mee, waardoor je jonge baby goed rondom ondersteund kan worden. Je doet de doek helemaal om voor je je baby erin zet. Het is belangrijk om de doek goed strak om te doen om uitzakken te voorkomen.

Rekbare doeken zijn meestal van katoen of bamboe, maar er zijn ook varianten van (gerecycled) luchtdoorlatend polyester en andere materialen.

Er wordt wel eens gezegd dat je bij een rekbare doek je baby gemakkelijk in en uit de doek kunt halen, zonder de doek opnieuw om te hoeven knopen. In de praktijk zit de doek toch vaak te los na het eruit halen, en kun je de draagdoek beter opnieuw omdoen. Met wat oefening heb je dat zo onder de knie, en kost het je niet veel meer dan een minuut.

Door de rekbaarheid wordt het dragen van een oudere baby minder comfortabel. Voor rugdragen is een rekbare draagdoek niet veilig te gebruiken. Kies daarvoor liever een geweven draagdoek of een draagzak.

Geweven draagdoek

Geweven doeken zijn op een speciale manier geweven, waardoor ze alleen diagonaal meerekken. Daardoor geven ze goede steun, ook aan zwaardere kinderen, en lijkt het of ze het gewicht grotendeels wegnemen. Deze doeken zijn geschikt vanaf de geboorte tot in de kleutertijd.

Deze doeken worden geweven in bijvoorbeeld een kruiskeperweving (streepjesdoeken hebben deze weving), visgraatweving die een doek soepel en licht verend maakt, of jacquardweving waarmee de prachtigste patronen te weven zijn. Ze worden gemaakt van katoen, of van (een mix van katoen met) bamboe, linnen, wol, zijde, tencel, hennep, en andere materialen. In principe is een katoenen doek altijd prima. Bamboe en tencel maken je doek net wat zachter, maar soms ook iets gladder in gebruik. Wol en zijde reguleren de temperatuur van je baby, linnen en hennep staan bekend als echte krachtpatsers voor het dragen van zwaardere kinderen.

Wat je ook kiest, kies vooral een doek die je echt mooi vindt, zodat je hem met plezier omknoopt. Want ook voor de geweven draagdoek geldt: oefening baart kunst. De eerste keer knopen vraag je je misschien af waar je in vredesnaam al die stof moet laten, en hoe je al die stappen onthoudt. Na een paar keer knopen zul je merken dat het steeds gemakkelijker gaat, en dat je het heus snel onder de knie krijgt. En je kunt natuurlijk mij inschakelen voor hulp!

Geweven doeken zijn in verschillende maten verkrijgbaar: van maat 1 (2.20 meter) tot maat 9 (6.20 meter). Je kunt er mee op de buik, heup en rug dragen. Met een doek van 4.60 meter, een maat 6, kunnen de meeste mensen goed uit de voeten voor de meest gebruikte knoopwijze op de buik (afhankelijk van postuur en lengte). Ook voor rug- en heupdragen kun je deze lengte gebruiken. Ben je klein van stuk en tenger gebouwd, dan is een maat 5 meestal voldoende. Ben je wat voller, dan is een maat 7, 8 of 9 misschien fijner om mee te knopen. De breedte van de doek verandert niet met de maat. Die ligt meestal tussen de 65-80 cm.

Wat ook mee kan spelen in je keuze, is de dikte van een doek. Voor een jonge baby is een dunne, soepele doek meestal het prettigste. Daarna is het vooral wat je zelf prettig vindt. Een heel dunne doek vinden sommige mensen niet prettig meer dragen met een peuter, maar er zijn ook mensen die daar geen last van hebben. Een dikke doek kan prettiger voelen op je schouders bij een hoger gewicht, het geeft ook weer een dikkere knoop. Bij veel doeken staat het gewicht per vierkante meter (g/m2) aangegeven. Dit geeft je een idee van hoe dik de doek ongeveer is. Een doek van onder de 210 g/m2 wordt als dun gezien, tussen de 220 en 250 g/m2 heb je een normale dikte, en daarboven is het een wat dikkere doek. Natuurlijk verschilt het ook nog per persoon wat je dik of dun vindt.

Er zijn veel verschillende merken die fijne geweven draagdoeken maken in allerlei prijsklassen. Koop je een doek van een gerenommeerd draagdoekenmerk, dan weet je zeker dat er veilige verf is gebruikt (baby’s sabbelen op de doek!), en dat de veiligheid van de doek getest is.

Ringsling

De ringsling bestaat uit draagdoekenstof die door twee speciale slingringen wordt gehaald. Je draagt het gewicht op één schouder, wat deze drager vooral geschikt maakt voor kortere stukjes. Door de ringen is de stof heel precies aan te spannen, zodat je baby goed gesteund wordt. Ook in de ringsling draag je je baby rechtop (meer over de houding bij het dragen lees je hier).

Het is een heel snelle draagmanier. Zodra je ringsling in elkaar zit (stof door de ringen halen), hoeft hij niet weer uit elkaar. Je hangt hem na het dragen zo aan de kapstok voor de volgende keer.

De ringsling wordt veel gebruikt voor baby’s en peuters. Handig voor een snelle boodschap of als je kind troost nodig heeft. Voor jonge baby’s kan hij ook heel goed gebruikt worden, dan is het wel belangrijk dat je goed weet hoe een ringsling aangespannen wordt.

Het voordeel van de ringsling is dat deze draagdoeken heel klein opvouwbaar zijn, en dus makkelijk mee te nemen zijn. Hou er wel rekening mee dat een ringsling mogelijk minder geschikt is wanneer je schouder- of bekkenklachten hebt.

Wil je weten hoe je dragen kunt inzetten bij jouw baby? Neem gerust contact met me op!

Meer blog

Welke draagsystemen bestaan er?

Draagdoeken en draagzakken bestaan in veel verschillende vormen. Voor elk wat wils! Om je wat op weg te helpen met het kiezen van een babydrager, staan hieronder de meest gebruikte draagdoeken en ergonomische babydragers op een rijtje: Rekbare draagdoek Deze lange...

Houding van je baby tijdens het dragen

Houding van je baby tijdens het dragen

Welke houding heeft je kind in de draagdoek of draagzak ? Dragen is heel prettig en ergonomisch voor baby's, als je op een aantal punten let. Die punten hebben vooral te maken met de houding van je kind in de draagdoek of drager. Ik loop deze punten hieronder met je...