Selecteer een pagina

Hoe lang mag ik mijn baby dragen?

Hoe lang mag je je baby dragen? Zit er een limiet aan? En maakt het nog uit of je een draagdoek of draagzak gebruikt? Trainer van Zorgdragen Opleidingen en draagconsulent Wendy Haisma vertelt je er alles over.

Ben je net begonnen met dragen? Dan vraag je je vast wel eens af hoe lang je baby in de draagdoek of draagzak mag zitten. Of misschien krijg je bezorgde vragen uit je omgeving, of het wel goed is om je baby langere tijd te dragen. Er zijn natuurlijk momenten dat je je baby er sowieso even uit haalt, voor een schone luier of een voeding, maar moet je daarnaast nog ergens rekening mee houden?

In dit blog vertel ik je:

* Wat de ontwikkeling van je baby te maken heeft met hoe lang je kunt dragen

* Wanneer je je baby uit de draagdoek of draagzak haalt

* Hoe je je eigen ‘draagkracht’ in de gaten kunt houden

Veilig en vertrouwd bij jou

In de eerste maanden na de geboorte went je baby nog volop aan het leven buiten de baarmoeder. Alles is nog nieuw voor je baby: geluiden, kleuren en vormen, zwaartekracht, met armen en benen kunnen zwaaien. Deze periode noemen we ook wel ‘het vierde trimester’. Voor je baby voelt de stevigheid van de draagdoek of draagzak nog heel vertrouwd, alsof ze nog in de baarmoeder zit. Ook het beperkt kunnen bewegen, jouw hartslag horen en jouw geur ruiken, geven haar een veilig gevoel.

De eerste maanden

In deze eerste tijd heeft je baby heel veel nabijheid en lichaamscontact nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen. Een draagdoek of draagzak is dan ideaal om je handen vrij te hebben. Maar het is ook goed voor je baby’s lichamelijke ontwikkeling: je baby kan haar nekspieren en evenwicht subtiel oefenen tijdens het dragen, omdat ze steeds met jou mee beweegt. Ze kan zichzelf nog niet voortbewegen, alleen in jouw armen (of draagdoek) kan ze zich verplaatsen. Dan is het eigenlijk heel logisch en natuurlijk om je baby veel dicht bij je te dragen. Er is dan ook geen tijdslimiet. Let er wel op dat je je baby in de goede houding draagt, en dat ze goed gesteund in de draagdoek of draagzak zit. Lees meer over de houding van je baby tijdens het dragen.

Vrouw met jonge baby in naturel draagzak

De wereld ontdekken

Als je baby zich verder ontwikkelt, krijgt ze meer belangstelling voor andere mensen, voor het ontdekken van haar eigen lichaam en het spelen met speelgoed. Het optillen van het hoofdje is een eerste stap naar tijgeren, en ook omrollen is een belangrijke mijlpaal. Als je baby toe is aan wat meer bewegingsruimte, is het belangrijk om haar daarvoor de kans te geven. Door af te wisselen tussen dragen en samen spelen op de grond of in de box, geef je je baby de mogelijkheid om tijdens het spelen zichzelf en de wereld te ontdekken, en daarna bij jou weer de veiligheid te zoeken. Ook tijdens het dragen ontwikkelt je baby zich, door mee te kijken vanaf een volwassen ooghoogte, jouw reacties te kunnen voelen, en door met je mee te bewegen tijdens het dragen. Voor de ontwikkeling van je baby is de afwisseling heel belangrijk. Hoe verder je baby zich ontwikkelt, hoe minder je vanzelf gaat dragen. Soms zul je merken dat je baby eventjes meer geborgenheid nodig heeft. Dan is het heerlijk om een korte periode weer wat langer te dragen!

Op de arm

Grijp je automatisch naar de draagdoek of draagzak als je een stukje gaat lopen? Los op de arm dragen is óók heel goed voor je baby’s ontwikkeling. Je ondersteunt op een andere manier dan wanneer je een drager gebruikt, en zo spreek je spieren en reflexen aan bij je baby. Let er bij een jonge baby wel op dat je je baby goed ondersteunt. Voor jezelf is het belangrijk dat je op je houding let, zodat je niet scheef gaat staan of je heup ver naar buiten steekt.

Vader met baby op de arm

Mobiele knuffels

Een ouder kind dat zich al zelf kan verplaatsen, kan nog steeds veel plezier beleven aan dragen. Met vermoeide beentjes is het goed uitrusten op jouw rug. Het kan wel gebeuren dat je kind een ‘draagstaking’ krijgt: tijdelijk niet gedragen willen worden. Er is immers zoveel te ontdekken in de wereld, dat je kind er soms liever zelf op uit gaat. Vaak willen kinderen na een tijdje wel weer gedragen worden. Een kind dat zelf lopen draag je korter en met langere tussenpozen. Bewegingsvrijheid is nu heel belangrijk voor de ontwikkeling van je kind. Maar het hoeft zeker nog niet gedaan te zijn met dragen: ook dreumesen en peuters vinden mobiel knuffelen nog heel fijn!

Samengevat:

Een pasgeboren baby kun je meer en langer dragen dan een baby die al wat meer zelf wil gaan ontdekken.

Kijk naar je kind

Voor je baby’s ontwikkeling is het belangrijk dat als ze een signaal geeft, jij als volwassene daar ook daadwerkelijk iets mee doet. Reageren op de behoeftes van je kind zorgt ervoor dat je baby vertrouwen krijgt in de wereld om haar heen, en leert dat er goed voor haar gezorgd wordt. Bovendien weet je baby zelf het beste wanneer iets niet prettig meer voelt. Daarom is kijken naar wat je baby zelf aangeeft, een goede richtlijn voor hoe lang je je baby ‘mag’ dragen.

Moeder met baby in een tuin

Signalen

Als het genoeg is geweest na een tijdje tevreden in de draagzak of draagdoek zitten, laat je baby dat meestal prima merken. Let dus op de signalen die je baby aan jou geeft. Bij een jonge baby merk je bijvoorbeeld dat ze onrustig wordt, gaat huilen of gaat wurmen. Is je baby al wat ouder, dan kan ze ook gaan huilen of wurmen, achterover leunen, of op een andere manier je aandacht proberen te vangen. Het is belangrijk om dan je baby uit de draagdoek of draagzak te halen, zodra dat veilig kan. Op die manier zorg je ervoor dat het dragen voor jullie allebei een prettige ervaring blijft.

Vind je het lastig om de signalen van je jonge baby te leren herkennen? Misschien kun je dan eens kijken naar Dunstan Babytaal. Daarmee leer je herkennen wat jouw baby je wil vertellen, door geluidjes die elke baby maakt. Door je baby te dragen zul je trouwens ook steeds makkelijker de signalen van je baby leren kennen!

Samengevat:

Kijk goed naar wat je baby zelf aangeeft. Als je merkt dat het genoeg is geweest, haal je baby dan uit de draagdoek of draagzak zodra dat veilig kan.

Let op jezelf

Hoe lang je je baby kunt dragen, hangt ook af van jouw eigen ‘draagkracht’. Als je net bevallen bent, is het verstandig om het dragen rustig op te bouwen. Je buikspieren hebben het zwaar gehad, en urenlang dragen kan teveel belasting zijn voor je lichaam. Door kortere momenten te dragen, train je je spieren om de belasting beter aan te kunnen. Buidelen is tot die tijd een prima alternatief! Ook kan het een goed moment zijn voor je (eventuele) partner om ervaring op te doen met het dragen, en zo een fijne band op te bouwen met jullie baby.

Onrustige baby

Draag je omdat je baby veel huilt of onrustig is? Dan voelt het soms alsof je weinig keus hebt, ook als het eigenlijk teveel is voor je. Probeer dan een vertrouwde bekende in te schakelen om een rondje te wandelen met je baby in de draagdoek of draagzak, zodat jij kunt uitrusten. Vaak vinden mensen het alleen maar fijn om te kunnen helpen. Daarna heb jij weer wat meer ‘draagkracht’ om je baby te kunnen helpen. Goed voor jezelf zorgen is belangrijk! Lees ook eens het blog over overprikkeling.

Oudere kinderen

Ook als je een groter kind wilt gaan dragen, is rustig opbouwen een goed idee. Maak een aantal kortere wandelingen voor je aan een dagtocht met je kind op je rug begint. Je kind voelt dan wel licht aan in een ergonomische draagzak, je neemt toch een aantal kilo’s extra mee. Wissel ook hierbij af met anderen als dat kan!

Vrouw met baby

Draag je voor het eerst een ouder kind dat niet (goed) zelf kan lopen? Dan openen zich allerlei nieuwe mogelijkheden voor je! Een strandwandeling, door de bossen lopen, of gewoon een klusje in huis met je kind dicht bij je. Ook dan is het belangrijk om goed om je eigen lichaam te denken. Neem een draagsysteem dat goed bij jou en je kind past, qua maat, maar ook qua ondersteuning.

Heb je snel last van het dragen? Ik kan je als draagconsulent helpen om te kijken of het fijner kan. Soms ligt daar al de oplossing.

Samengevat

Hou rekening met wat jouw lichaam aankan. Draag zo ergonomisch mogelijk, en wissel waar mogelijk af met anderen.

Meer blog

Welke draagsystemen bestaan er?

Draagdoeken en draagzakken bestaan in veel verschillende vormen. Voor elk wat wils! Om je wat op weg te helpen met het kiezen van een babydrager, staan hieronder de meest gebruikte draagdoeken en ergonomische babydragers op een rijtje: Rekbare draagdoek Deze lange...

Houding van je baby tijdens het dragen

Houding van je baby tijdens het dragen

Welke houding heeft je kind in de draagdoek of draagzak ? Dragen is heel prettig en ergonomisch voor baby's, als je op een aantal punten let. Die punten hebben vooral te maken met de houding van je kind in de draagdoek of drager. Ik loop deze punten hieronder met je...