Selecteer een pagina

Je kan m’n rug op! Dragen van kleuters

Een kleuter dragen? Waarom zou je? Lees hier de redenen die ouders noemen om hun grotere kind te dragen!

Bij het woord draagzak denken we vooral aan kleine baby’s die door hun kersverse ouders al knuffelend worden gedragen. Of misschien aan een oudere baby of dreumes op de rug bij vader of moeder. Toch zijn er best goede redenen om ook een ouder kind te dragen! Een kleuter of zelfs een groter kind kan nog prima op je rug. Ik vroeg eens rond bij andere ouders waarom zij hun grotere kind droegen, en deze redenen werden het meest genoemd:

  • Vermoeide benen

Je bent halverwege een wandeling met je kleuter, het is prachtig weer en je hebt het naar je zin. En dan ineens gaat je kleuter in staking. Hij verzet geen stap meer. ‘Ik ben moe! Ik kan niet meer verder lopen!’ Dan kun je blijven wachten, een prima optie als je alle tijd hebt. Wil je toch graag door (en je kind écht niet) dan wordt het je kind op je nek zetten, of in je armen dragen. Of wacht: je had nog een draagzak in je tas zitten! Je zet je kleuter op je rug, draagzak er omheen, en je kunt weer door!

  • Overprikkeling

Voor jonge kinderen kan iets spannends of nieuws, zoals naar school gaan, een overvloed aan indrukken geven. Na schooltijd is er dan niks lekkerder dan met papa of mama knuffelen. Een draagzak kan dan een uitkomst zijn, de omhulling van de draagzak voelt vertrouwd aan voor je kind en tegen jou aan verdwijnen de prikkels het snelst. Kinderen met autisme kunnen hier ook veel baat bij hebben, een goed aangespannen draagzak geeft rustgevende diepe druk.

  • Op reis met je kind

Het is een nachtmerrie-scenario voor bijna elke ouder, een drukke stad, station of vliegveld, en een peuter of kleuter die in volle vaart wegrent van je. Het is dan best handig om een draagzak of draagdoek bij je te hebben (en om te doen vóór je kind wegrent). Je hebt je handen vrij voor je spullen en je kind zit veilig bij je. Ook fijn als je op een city-trip gaat, of een eng stukje op een bergwandeling moet overbruggen.

  • Je kind is tijdelijk niet mobiel

Wanneer je kind tijdelijk niet kan lopen, door bijvoorbeeld een gekneusde of gebroken voet, been of teen, is dat heel frustrerend voor je kind (en voor jezelf niet veel minder). Bankhangen en schermpjes hebben een beperkte houdbaarheid. Met een draagsysteem kun je er toch op uit! De kinderboerderij is ineens weer binnen bereik, en zelfs een tochtje naar de supermarkt kan al heel wat lucht geven.

  • Ziek kind

Een kind dat niet fit is, hangerig, en het liefst de hele dag tegen je aangeplakt zit. En ondertussen wil jij toch wel graag iets doen. Zet je kind op je rug! Knuffels helpen met snel herstel, en je kind voelt zich zo comfortabel mogelijk. Let op: minder geschikt bij buikvirusjes, om redenen die ik vast niet uit hoef te leggen.

  • Je kind kan niet lopen

Als je kind een beperking heeft waardoor hij of zij niet kan lopen, dan ben je meestal afhankelijk van een rolstoel voor vervoer. Daarmee kun je veel, maar een strandwandeling of de bergen in, dat gaat vaak toch minder gemakkelijk. Met een draagzak ben je tijdelijk veel mobieler! Je kunt je kind meenemen naar allerlei plekken waar je anders misschien niet snel samen naartoe zou gaan. Dat kan enorm veel vrijheid geven. Het is wel verstandig om met de behandelaar van je kind te overleggen welk type draagsysteem het meest geschikt is.

  • Net als vroeger

‘Mama wie is dat baby’tje op de foto?’ Dat ben jij, bij mama op de rug! ‘Mag ik dat nog een keer?’ Tuurlijk schat! Ook fijn als er een jonger broertje of zusje is, en je oudere kind toch wat jaloers is op alle aandacht voor dat frummeltje.

  • Op pad met een loopfietsje

Wie kent het niet: je bent een kwartiertje van huis, je kind ging dapper mee op een loopfietsje of fiets met zijwieltjes. En verhip. Je kind valt, knie ligt open. Of je kind weigert verder te fietsen. Ja, en dan? Je hebt een overstuur of boos kind én een fietsje dat mee moet. En maar twee handen! Had je nu maar een drager mee…. Als je kind niet op je rug wil in de drager, kun je altijd nog het fietsje ermee slepen! (Been there, done that…)

  • Gezellig!

Er is niks gezelliger dan je kleuter die met te lange armen om je nek hangt vanaf je rug en je kusjes geeft op je haar. Waarom? Gewoon, omdat het nu nog kan. Voor je het weet, is je kind een puber en is dragen alleen nog een herinnering. Geniet ervan zolang het kan!

Zin om je peuter of kleuter op je rug te zetten, maar weet je niet goed hoe? Neem gerust contact met me op!

Meer blog

Welke draagsystemen bestaan er?

Draagdoeken en draagzakken bestaan in veel verschillende vormen. Voor elk wat wils! Om je wat op weg te helpen met het kiezen van een babydrager, staan hieronder de meest gebruikte draagdoeken en ergonomische babydragers op een rijtje: Rekbare draagdoek Deze lange...

Houding van je baby tijdens het dragen

Houding van je baby tijdens het dragen

Welke houding heeft je kind in de draagdoek of draagzak ? Dragen is heel prettig en ergonomisch voor baby's, als je op een aantal punten let. Die punten hebben vooral te maken met de houding van je kind in de draagdoek of drager. Ik loop deze punten hieronder met je...