Selecteer een pagina

Je prematuur geboren baby dragen

Wanneer je baby te vroeg geboren wordt, heb je misschien helemaal nog geen tijd gehad om uit te zoeken of, en zo ja, hoe je zou willen dragen. En dan is je baby er ineens al, met alle zorgen die bij een vroeggeboorte horen. In dit blog heb ik informatie over het dragen van je prematuur geboren baby daarom voor je gebundeld. Je zult merken dat ik erg voorzichtig ben met adviezen geven hierover. Omdat vroeggeboren baby’s kwetsbaar zijn, ook na thuiskomst en ook als je baby gezond is, vind ik het erg belangrijk dat als je gaat dragen, je daarmee begint met iemand die daarvoor geschoold is. Als trainer leer ik draagconsulenten hoe ze verantwoord een consult met een te vroeg geboren baby kunnen doen. Een lijst van deze consulenten vind je op http://www.zorg-dragen.nl Woon je in de buurt van Groningen, neem dan gerust contact met mij op.

Dragen start met buidelen

Het belangrijkste aspect van dragen is dat je tijd doorbrengt met elkaar, dicht tegen elkaar aan, huid op huid. Als je baby nog heel kwetsbaar en instabiel is, is dragen nog niet mogelijk. Buidelen is dan heel fijn en belangrijk om te doen. Je baby wordt sterker, rustiger en stabieler door bij jou te liggen. Buidelen is bevorderlijk voor de hechting tussen jou en je baby, maar ook voor de ontwikkeling van je baby. Uit onderzoek blijkt dat het effect zelfs na 20 jaar nog te meten is.

Vader buidelt baby

Buidelen is niet alleen goed voor je baby: ook voor jou als ouder is buidelen belangrijk. Je krijgt meer vertrouwen in je baby en jezelf als ouder, je voelt je rustiger, en leert sneller signalen van je baby herkennen. Alle reden dus om zodra het kan te gaan buidelen, zo lang en vaak als het je lukt. Soms is het door je situatie niet mogelijk om veel te buidelen, doe het dan wanneer het wel lukt.  Het is wel belangrijk om altijd minstens één slaapcyclus te buidelen. Slapen is ontzettend belangrijk voor de ontwikkeling van je baby, daarom mag je dat niet verstoren. In veel ziekenhuizen buidel je minimaal één uur per keer. Vraag ook of er een buideltop, buidelshirt of ander buidelmateriaal aanwezig is. Dat zit vaak meer ontspannen dan een losse doek over je baby heen.

–> Buidelen is belangrijk voor jou en je baby, zo lang en zo vaak als het jou lukt, maar minstens één slaapcyclus per keer

Baby en moeder in buideltop

Dragen in het ziekenhuis?

Is je baby stabiel en gaat alles goed, dan kun je overleggen met de behandelaars of je binnenkort mag gaan dragen. Je hebt dan alle voordelen van huid op huidcontact, plus meer vrijheid voor jezelf. En dat niet alleen: dragen betekent dat je baby ook beweging meemaakt. En dat is heel positief voor de ontwikkeling! Het kan voor jou een beetje voelen alsof je weer zwanger bent (en dat kan best emotioneel zijn). Rondlopen mét je baby tegen je aan, dat is eerst even spannend maar ook heel fijn.

Soms mag je in het ziekenhuis al beginnen met dragen. Vraag of er een kinderfysiotherapeut of verpleegkundige op de afdeling werkzaam is, die getraind is als draagconsulent. Die kan je helpen bij het leren dragen. Het kan ook zijn dat in jouw ziekenhuis, of in jouw situatie, dragen niet mogelijk of wenselijk is. In dat geval kun je je misschien al wel voorbereiden op thuis gaan dragen. Daar kan een draagconsulent je ook bij helpen.

Vrouw met vroeggeboren baby in Hoppediz Primeo

Mag je in het ziekenhuis al starten met dragen, dan zal je baby vaak nog aan een infuus, sondevoeding of monitor verbonden zijn. Dat is geen probleem voor het dragen, zolang je er voor zorgt dat alle snoertjes aan de bovenkant uit de draagdoek komen. Degene die je het dragen leert, zal je daar ook bij helpen. In de meeste ziekenhuizen betekent verbonden zijn aan snoertjes wel dat je heel dicht bij de apparatuur moet blijven. Soms is er een mobiele monitor beschikbaar, en kun je wat verder lopen.

–> In het ziekenhuis kun je soms al starten met dragen, of je voorbereiden op thuis dragen. Vraag of er een draagconsulent werkzaam is in het ziekenhuis die je kan helpen.

Vrouw met vroeggeboren baby in draagdoek

Waarmee draag je je vroeggeboren baby?

In het ziekenhuis is de geweven draagdoek over het algemeen de eerste keuze om mee te gaan dragen. Die geeft je baby de steun die nodig is, en is perfect passend te maken. Kies een dunne, soepele en zachte draagdoek om mee te beginnen. Er bestaan ook extra smalle geweven draagdoeken, speciaal voor te vroeg geboren baby’s. Als je je baby ook na ontslag nog lang wilt blijven dragen, is het vaak wel handiger om een dunne soepele draagdoek van normale breedte aan te schaffen. Een extra lange draagdoek kan fijn zijn, zodat je de knoop aan de voorkant kunt maken. Dat zit vaak net even wat lekkerder als je gaat zitten. Een rekbare draagdoek geeft minder steun, is niet zo precies aan te spannen, en is vaak ook te warm. Daarom heeft de geweven doek de voorkeur.

Zie je er erg tegenop om met een draagdoek aan de slag te gaan, dan zijn er ook enkele draagzakken die misschien geschikt zijn voor jou en je baby. Het luistert daarbij wel nauw of de draagzak goed passend gemaakt kan worden, en je baby zal meestal wel een minimum gewicht moeten hebben. Sommige ziekenhuizen beschikken over zulke draagzakken. Overleg altijd met de draagconsulent die in jouw ziekenhuis werkt, of die achter het gebruik van een draagzak kan staan in jullie situatie.

–> Dragen in het ziekenhuis doe je met een geweven draagdoek. Soms kun je ook een geschikte draagzak gebruiken, na overleg met de draagconsulent.

Vroeggeboren baby in goed passende draagzak

Thuis je prematuur geboren baby dragen

Is je baby thuis, en wil je gaan beginnen met dragen? Vraag hulp aan een gespecialiseerde draagconsulent van Zorgdragen Opleidingen, je vindt ze op deze lijst. Ook zijn veel ToP-therapeuten geschoold tot draagconsulent. Het is belangrijk dat je consulent specifiek kennis heeft van te vroeg geboren baby’s, omdat er bepaalde aandachtspunten zijn bij het dragen. Denk bijvoorbeeld aan het voorkomen van overprikkeling, of wat te doen als jouw baby ook in de draagdoek overstrekt, maar ook de veiligheid bij het dragen van kwetsbare baby’s.

Ook thuis heeft de geweven draagdoek de meeste mogelijkheden om comfortabel en veilig te dragen. Gebruik in ieder geval geen draagzak zonder eerst te overleggen met een draagconsulent. Veel draagzakken zijn te groot of niet goed aanpasbaar (en daardoor mogelijk onveilig), of hebben andere nadelen voor te vroeg geboren baby’s. De draagzak moet altijd goed passend zijn voor jouw baby, laat dat beoordelen door een professional die hierin geschoold is.

–> Thuis kun je de hulp inschakelen van een draagconsulent gespecialiseerd in te vroeg geboren baby’s. Dragen doe je met een goed aanpasbaar draagsysteem, zoals een geweven draagdoek of sommige draagzakken.

Wil je weten of je jouw te vroeg geboren baby kunt gaan dragen? Neem gerust contact met me op!

Meer blog

Welke draagsystemen bestaan er?

Draagdoeken en draagzakken bestaan in veel verschillende vormen. Voor elk wat wils! Om je wat op weg te helpen met het kiezen van een babydrager, staan hieronder de meest gebruikte draagdoeken en ergonomische babydragers op een rijtje: Rekbare draagdoek Deze lange...

Houding van je baby tijdens het dragen

Houding van je baby tijdens het dragen

Welke houding heeft je kind in de draagdoek of draagzak ? Dragen is heel prettig en ergonomisch voor baby's, als je op een aantal punten let. Die punten hebben vooral te maken met de houding van je kind in de draagdoek of drager. Ik loop deze punten hieronder met je...