Selecteer een pagina

Voor elke ouder een ‘schouder’: verschillende types ringsling

Heb jij een ringsling, en vind je het helemaal niet lekker zitten? En heb je alle tips & tricks al geprobeerd? Dan is er best een kans dat je een ringsling met een ander type ‘schouder’ wél prettig zou vinden. In dit blog lees je welke types er zijn, en wat de voor- en nadelen zijn.

Elke ringsling bestaat uit een langwerpig stuk stof, dat aan één uiteinde is vastgenaaid aan en om twee speciale slingringen. Dit noemen we de schouder. De manier waarop de stof is vastgenaaid, bepaalt hoe de schouder over jóuw schouder valt.

Gathered shoulder – Gerimpelde schouder

Didymos Lisca ringsling met gathered shoulder
Ringsling breed uitgespreid op de rug
Ringsling gathered shoulder

Dit type schouder is het meest voorkomende type. Als je een kant en klare ringsling koopt van een draagdoekenfabrikant, is de kans groot dat er een gerimpelde schouder aan je ringsling zit. De stof zit los door de ringen, kan onbelemmerd helemaal heen en weer gehaald worden, en kan daardoor helemaal worden uitgespreid over je schouder. De stof zit natuurlijk wel vastgenaaid met een stiksel overdwars. Dit type schouder spreid je uit over je schouder en arm vóórdat je je baby in de sling zet. Als je baby eenmaal in de sling zit, is het door het gewicht dat al aan de stof trekt, lastiger de schouder uit te spreiden.

Voordelen:

 • Je kiest zelf hoe ver je de stof wilt uitspreiden over je schouder en bovenarm
 • De stof zit breed over je rug uitgespreid, dus veel steun

Nadelen:

 • De arm waarover de stof valt, is beperkt in z’n bewegingen. Je arm kan niet omhoog.

Pleated of folded shoulder – gevouwen schouder

Ringsling met pleated shoulder

Dit type schouder herken je aan de vastgenaaide plooien in de stof vlakbij de ringen. Hierdoor is de stof wat smaller bij de ringen dan bij de gathered shoulder, en dus minder ver uit te spreiden over je schouder. Op je rug zit de stof nog wel breed uitgespreid. De pleated of folded shoulder valt vaker in de smaak bij mensen met smalle schouders, omdat de stof minder breed over je bovenarm ligt. Er zijn veel verschillende varianten van deze schouder, bijna elk merk maakt de plooien op zijn eigen manier. Dit type schouder kun je het beste over je schouderkop (bovenkant bovenarm) leggen net voordat je de sling gaat aanspannen om je kind heen. Eerder mag natuurlijk ook, maar vaak schuift de stof dan toch weer richting je nek bij het in de sling zetten van je kind.

Voordelen:

 • Smallere schouder dus minder beperking van je bewegingen
 • Wel breed uitgespreid over je rug
 • Ziet er netjes uit

Nadelen:

 • Het gewicht van je kind steunt op een smaller deel van je schouder
 • Iets lastiger op de goede plek te krijgen

Padded shoulder – gevulde schouder

Ringsling met padded shoulder

Bij dit type schouder zit er vulling in de stof genaaid. Daardoor voelt het erg zacht op je schouder. Dat kan heel fijn zijn als je snel last hebt van drukpunten op je schouder. De stof kun je niet uitspreiden, dat zit vastgenaaid. De vulling trek je over je schouderkop / bovenarm net voor je de ringsling gaat aanspannen, net als bij de pleated shoulder.

Voordelen:

 • Zacht op de schouder
 • Geen drukpunten
 • Ook als de schouder niet perfect zit, nog steeds prettig te dragen

Nadelen:

 • Je kunt de stof niet uitspreiden

Hoe weet je nu welke schouder het beste bij jou past? Dat is niet heel makkelijk te zeggen, proberen werkt het beste. Je kunt wel uittesten met een stuk stof (een draagdoek, sjaal…, schuin over je bovenlichaam knopen) of je het prettig vindt dat er iets strak over je bovenarm zit. Dat merk je snel genoeg. Wil je leren hoe je met een ringsling draagt? Neem gerust contact met me op!

Meer blog

Welke draagsystemen bestaan er?

Draagdoeken en draagzakken bestaan in veel verschillende vormen. Voor elk wat wils! Om je wat op weg te helpen met het kiezen van een babydrager, staan hieronder de meest gebruikte draagdoeken en ergonomische babydragers op een rijtje: Rekbare draagdoek Deze lange...

Houding van je baby tijdens het dragen

Houding van je baby tijdens het dragen

Welke houding heeft je kind in de draagdoek of draagzak ? Dragen is heel prettig en ergonomisch voor baby's, als je op een aantal punten let. Die punten hebben vooral te maken met de houding van je kind in de draagdoek of drager. Ik loop deze punten hieronder met je...