Selecteer een pagina

Waarom dragen?

Het dragen van je baby of peuter is heel knus en gezellig, maar heeft ook nog andere fijne kanten. Ik vertel je er alles over!

Praktisch

Je hebt met je baby in een draagdoek of draagzak je handen vrij voor een ouder kind, de was opvouwen of de hond uitlaten. Je kunt het dragen ook combineren met een buggy voor een ouder kind, zodat je geen duowagen hoeft aan te schaffen. Ook scheelt het in winkels en openbaar vervoer: geen gedoe met wagens die net wel (of net niet) tussen de kassa’s of de deuren van de treincoupĆ© passen. En: met een babydrager hoef je je niet tegen te laten houden door bergen, sneeuw of zand.

Goed voor je baby

Dicht bij je zijn vinden baby’s fijn, maar het is ook nog eens goed voor ze. Baby’s die veel gedragen worden, zijn rustiger, hebben minder stress en huilen aanzienlijk minder: jouw geur en hartslag spelen daar een belangrijke rol bij. Door het huidcontact dat je vanzelf hebt bij het dragen, komen er hormonen vrij bij je baby en bij jou, die helpen bij de hechting tussen jullie. Een veilige hechting geeft je baby een goede basis om relaties aan te gaan met anderen. Het is ook makkelijker om de signalen van je baby goed te leren kennen en op te pikken als je zo dicht bij elkaar bent. Als je borstvoeding geeft: dragen stimuleert de aanmaak van moedermelk.

Lichamelijke ontwikkeling

Ook voor het lichaam van je baby is dragen goed: de houding met de knietjes hoger dan de billen is de natuurlijke houding voor een baby. De ontwikkeling van de heupen is gebaat bij deze houding en ook de ruggengraat wordt zo het minst belast. De bewegingen die jij maakt tijdens het dragen helpen je baby om te oefenen met het gebruiken van spieren en evenwicht.

Rustig kennismaken met de wereld

Tijdens het dragen maakt je baby op een prettige manier kennis met de wereld. Op ooghoogte met andere mensen, in plaats van liggend op de rug (met uitzicht op de lucht en jouw gezicht) of zittend ter hoogte van volwassen knieĆ«n. Baby’s leren het meest door te kijken naar jouw reactie op verschillende mensen en situaties. En als het even te druk wordt of niet prettig voelt, kan je baby gemakkelijk bij je wegkruipen. Je hoeft niet de hele tijd te dragen natuurlijk, afwisselen kan prima!

Fijn voor onrustige baby’s

Dragen is extra fijn voor baby’s die veel huilen, onrustig zijn of darmkrampjes hebben. Door te dragen help je je baby zich prettiger te voelen, dicht bij je in een ontspannen houding. Bij pijn werkt jouw lichaamswarmte beter dan een kruik. Voor baby’s met reflux is het bovendien vaak prettig om rechtop gedragen te worden na een voeding.

Bijzondere situaties

Ook in bijzondere situaties kan dragen fijn zijn voor ouder en kind. Denk bijvoorbeeld aan baby’s die prematuur geboren zijn, baby’s met het syndroom van Down en baby’s met heupdysplasie. Of misschien kan je oudere kind zelf niet lopen of heeft het veel baat bij de geborgenheid van het dragen. Wil je meer informatie over dragen in deze situaties, neem gerust contact met me op!

 

Meer blog

Welke draagsystemen bestaan er?

Draagdoeken en draagzakken bestaan in veel verschillende vormen. Voor elk wat wils! Om je wat op weg te helpen met het kiezen van een babydrager, staan hieronder de meest gebruikte draagdoeken en ergonomische babydragers op een rijtje: Rekbare draagdoek Deze lange...

Houding van je baby tijdens het dragen

Houding van je baby tijdens het dragen

Welke houding heeft je kind in de draagdoek of draagzak ? Dragen is heel prettig en ergonomisch voor baby's, als je op een aantal punten let. Die punten hebben vooral te maken met de houding van je kind in de draagdoek of drager. Ik loop deze punten hieronder met je...