Selecteer een pagina

Wat is het warm! Dragen op warme dagen

Het is heerlijk weer, je draagjas heb je niet meer nodig en je kunt zo de deur uitlopen met je baby. Maar met de warmte komt een heel nieuwe vraag in je op: hoe zorg ik dat mijn kleintje het niet té warm krijgt? En de zon, wat doe ik daarmee? In deze blog vind je handige tips!

Knopen met één laag

Draag je met een draagdoek, kies dan een knoop met één laagje doek. Bijvoorbeeld de Front Wrap Cross Carry, of als je het zelf ook snel warm hebt, de Kangaroo Carry. Bij die laatste knoop zit er ook weinig stof om jezelf heen. Dragen op je buik is net wat warmer dan heupdragen. Misschien is dit een goed moment om dat eens te proberen, dat kan al met een jonge baby. Een ringsling is daarvoor heel geschikt, lekker luchtig en één laagje stof. Is je baby wat ouder, dan kan rugdragen fijn zijn. Hou er wel rekening mee dat het oefenen van nieuwe knopen ook zweetdruppels op kan leveren! Voor hulp kun je altijd contact met me opnemen.

Vrouw met baby in linnen draagdoek op de rug

Geschikte stof

Het materiaal van je draagdoek of draagzak kan ook helpen om jezelf en je baby koeler te houden. Linnen en bamboe voelen vaak frisser aan, en voeren vocht sneller af dan katoen. Ook zijn er katoenen draagdoeken die heel dun en luchtig zijn. Een lichte kleur kan ook helpen. Een draagzak is vaak net wat koeler dan een draagdoek met dragen, omdat de zijkant meer open is. Er bestaan draagzakken van extra dunne solarweave stof (ook nog UV-werend!), en zakken met een luchtdoorlatend mesh rugpand. Verwacht er niet té veel van, de meeste warmte komt van jullie zelf.

Baby bij opa op de rug in draagzak

Voldoende vocht

Zorg ervoor dat je baby voldoende drinkt. Ook al zie je het misschien niet, je baby koelt net als wij af door te zweten. De eerste weken werkt dit systeem nog niet optimaal, maar ook dan moet je baby genoeg drinken. Las regelmatig pauzes in om te voeden. En drink zelf ook lekker mee!

Dunne kleding

Trek je baby niet teveel aan als het warm is. Je kunt op echt warme dagen je baby gerust dragen met alleen een luiertje om, en op andere dagen kan ook een rompertje al voldoende zijn. Laagjes zijn handig als het ’s ochtends nog koeler is. Let er wel op dat de armen en benen van je baby beschermd zijn tegen de zon. Zonnebrandcrème en dunne beenwarmers (ja echt!) kunnen helpen. Het klinkt misschien gek, maar dunne merinowol kan ook een prettige stof zijn in de warmte.

Schaduw en koelte

Blijf zoveel mogelijk uit de zon. Kan het echt niet anders, zet je baby dan een zonnehoedje op, smeer de beentjes en armpjes in met zonnebrandcrème voor baby’s, en neem eventueel een paraplu mee om schaduw te creëren. Een vochtige hydrofiel tussen jullie in, of juist tussen je baby en de draagdoek of draagzak, kan heerlijk koel zijn.

vrouw met baby in draagzak onder paraplu

Te warm….

Als jij of je baby echt te warm wordt, of jij er gewoon even geen zin in hebt om een plakkerig lijfje tegen je aan te voelen, dan is er gelukkig een prima alternatief: een buggy of kinderwagen kan bij warmte heel erg handig zijn! Zorg ook hierbij natuurlijk wel voor voldoende schaduw en hang vooral niets voor de opening van je kinderwagen, zodat er genoeg ventilatie is.

Meer blog

Welke draagsystemen bestaan er?

Draagdoeken en draagzakken bestaan in veel verschillende vormen. Voor elk wat wils! Om je wat op weg te helpen met het kiezen van een babydrager, staan hieronder de meest gebruikte draagdoeken en ergonomische babydragers op een rijtje: Rekbare draagdoek Deze lange...

Houding van je baby tijdens het dragen

Houding van je baby tijdens het dragen

Welke houding heeft je kind in de draagdoek of draagzak ? Dragen is heel prettig en ergonomisch voor baby's, als je op een aantal punten let. Die punten hebben vooral te maken met de houding van je kind in de draagdoek of drager. Ik loop deze punten hieronder met je...